Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2008-08-22 | Ostatnia aktualizacja: 2008-08-22
Stockholm Water Prize

Stockholm Water Prize
Konsumpcja wody nie polega jedynie na jej piciu, braniu kąpieli czy podlewaniu ogródka, jest ona zużywana w wielu procesach produkcyjnych. W globalnym bilansie zużycia wody zaledwie 6 proc. przypada na gospodarstwa domowe. Pozostałe 94 proc. to niestety "woda wirtualna", potrzebna do produkcji praktycznie wszystkich wyrobów, w tym żywności.
Prof. Allan dokonał szczegółowych obliczeń nad zużyciem wody do wytworzenia konkretnych produktów. I tak wyprodukowanie jednej filiżanki kawy kosztuje 140 l wody, hamburgera 2,4 tys. l, pary dżinsów 10 tys. l, natomiast samochód to aż 400 tys. l zużytej wody. Obliczenia te są oparte na założeniu, że bierze się po uwagę wszystkie etapy prowadzące do gotowego produktu, a więc zebranie (wydobycie) surowców, transport, przetworzenie oraz dostarczenie do punktów handlowych i sprzedaż. Więcej danych dot. zużycia „wirtualnej wody” znaleźć można na stronie www.waterfootprint.org. Oczywiście pamiętać przy tym trzeba, że obliczenia dotyczą zużycia czystej wody, pominięty tu jest aspekt obiegu wody w przyrodzie.
Na podstawie tych badań brytyjski profesor stworzył teorię wg której za pomocą międzynarodowego handlu można poprawić bezpieczeństwo dostaw wody. Polega ona w skrócie na produkcji „wodochłonnych” produktów w regionach, gdzie wody jest pod dostatkiem, a następnie ich transport do regionów, gdzie wody brakuje. Niestety polityka międzynarodowa znacząco komplikuje realizację tego pomysłu – politycy bardzo niechętnie chcą mówić, że na ich terenie brakuje wody. Oznaczać to też musiałoby zamknięcie niektórych zakładów przemysłowych i przeniesienie ich do innych krajów, a to jest często bardzo trudne, gdy w docelowym kraju są wyższe koszty pracy.
W ubiegłym roku nagroda Stockholm Water Prize przyznana została prof. Perry L. McCarty z Stanford University w Kalifornii za osiągnięcia w dziedzinie rozwoju procesów biologicznych i chemicznych stosowanych w oczyszczaniu ścieków i uzdatnianiu wody.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- worldwaterweek.org

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
www.laboratoria.xtech.plWoda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
MKiW Czarnków wykorzystują pompy Qdos do dozowania chemikaliów
Miejska spółka wodnokanalizacyjna w dwunastotysięcznym Czarnkowie nad Notecią (województwo wielkopolskie) potrzebowała prostych, niezawodnych i...
-
-
-
-