Chińskie wojsko planuje masowe wprowadzenie robotów kuchennych i energooszczędnych pieców o wysokiej wydajności. Niedawno prezydent Xi Jinping w ramach kampanii „czystego talerza" zapoczątkował działania mające na celu powstrzymanie marnotrawstwa żywności i kultywowanie oszczędnych nawyków w siłach obronnych.
Największa na świecie dwumilionowa Armia Ludowo-Wyzwoleńcza będzie aktywnie promować stosowanie nowych technologii, w tym zaawansowanego sprzętu do gotowania, takiego jak energooszczędne piece o wysokiej wydajności, wielofunkcyjne piece parowe i roboty przyrządzające posiłki.
Również Departament Wsparcia Logistycznego Chińskiej Centralnej Komisji Wojskowej poczynił ostatnio przygotowania mające na celu powstrzymanie marnotrawienia żywności i kultywowanie oszczędnych nawyków w wojsku poprzez promowanie reform, których celem ma być poprawa zarządzania żywnością żołnierzy i jej procesem produkcji.
Kampania „czystego talerza", o której usłyszeliśmy w ubiegłym tygodniu wywołała lawinę spekulacji jakoby Chiny stanęły w obliczu kryzysu żywnościowego po pandemii COVID-19.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- deccanherald
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Czy zrobotyzowana automatyzacja procesów to przyszłość przemysłu?
Zrobotyzowana automatyzacja procesów przemysłowych, która dynamicznie rozwija się od połowy XX wieku, szybko zmienia krajobraz współczesnej...
-
10 najczęstszych patogenów w wodzie
Choć może się wydawać, że rozległe epidemie chorób związanych z zanieczyszczoną wodą są w Europie już przeszłością, ubiegłoroczna epidemia...