
Lucyna Rajchel, geolog z AGH w Krakowie, mówi, że woj. małopolskie jest największym zagłębiem różnorodnych wód mineralnych w Europie, a prawdopodobnie i w świecie. Aby promować swoje naturalne bogactwo władze wprowadzą Małopolską Kartę Wód Mineralnych do restauracji.
W województwie małopolskim występują wszystkie typy genetyczne wód – m.in. chlorkowe, solanki, szczawy, wody siarczanowe. Działają tu 22 rozlewnie wód mineralnych. Swoje wodne zasoby Małopolska zawdzięcza specyficznej budowie geologicznej Karpat.
Ja zwróciła uwagę prof. Rajchel, „w latach 50. Polak wypijał 0,2 litra wody butelkowanej w roku. W ubiegłym roku tych wód wypijał już ok. 90 litrów. Nikt nie podejrzewał, że w restauracjach oprócz kart win kiedykolwiek pojawią się karty wód mineralnych."
W Małopolskiej Karcie Wód Mineralnych znajduje się obecnie 20 rodzajów wód wraz z opisami. Dane typy wód mineralnych mają być dopasowane do poszczególnych win i dań.
Eksperci polecają do dań rybnych wodę, która w swoich aromatach ma nuty owocowe, z lekkim akcentem liści. Z kolei do sezonowanej wołowiny najlepsza jest woda bardziej szorstka, a nawet lekko kwasowa. Wody o subtelnych aromatach to idealny dodatek do mlecznych i karmelowych deserów.
(mk)
Kategoria wiadomości:
Inne
- Źródło:
- PAP

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Instalacje uzdatniania wody w przemyśle - najważniejsze technologie
www.automatyka.plCzystość wody jest pojęciem rozumianym na wiele sposobów. Dla osoby zażywającej kąpieli w jeziorze ważny będzie brak chemicznych...
-
Pijmy wodę z kranu!
– Woda z kranu jest smaczna i bezpieczna, a potwierdzają to certyfikaty – taką optymistyczną informacją rozpoczęła konferencję prasową Dorota...
-
-
-