
Pijemy, gotujemy, myjemy, używamy – ale czy doceniamy? Czas spojrzeć na wodę z nowej perspektywy! Z okazji Światowego Dnia Wody, który przypada 22 marca, przygotowaliśmy animację, która pokazuje, skąd bierze się woda w kranie. To fascynująca historia o technologii i trosce o jakość. Zapraszamy w podróż po H₂OGda, czyli świeżą wodę do picia.
Woda w kranie nie pojawia się znikąd
- Wodę należy wytworzyć, czyli wydobyć, przefiltrować, uzdatnić, przebadać zapewniając przy tym ciągłość dostawy. Animacja pokazuje ten proces na przykładzie Ujęcia Wody Czarny Dwór, które zaopatruje w wodę pitną 95 tysięcy mieszkańców Gdańska z wydajnością 750 tysięcy litrów na godzinę, mówi Magdalena Rusakiewicz, wiceprezes Zarządu Gdańskich Wodociągów. Taka ilość pozwala napełnić wodą 5 tysięcy wanien lub 2,5 mln szklanek. Woda pobierana jest ze studni na głębokości nawet 200 metrów. Cały proces przedstawiony w przystępny sposób można poznać, oglądając animację przygotowaną przez Gdańskie Wodociągi:
Za gdańską wodą stoi konkretna marka. Jej częścią jest znak produktowy H2OGda i hasło ŚWIEŻA WODA DO PICIA. O ile określenie wysokiej jakości wody może wydawać się ogólne i abstrakcyjne, to nadanie jej cechy takiej jak świeżość jest bardziej namacalne.
- Wodociągi w Gdańsku od wielu lat promują picie wody z kranu wśród mieszkańców naszego miasta. To promocja postaw prozdrowotnych i proekologicznych. Naszym zadaniem jest dbałość o jakość, ale też ustawiczna edukacja i promocja tej jakości, dodaje wiceprezes Rusakiewicz.
Jak wygląda proces wytwarzania wody
Proces uzdatniania rozpoczynamy napowietrzając i odgazowując wodę. To istotny etap pozwalający na usunięcie niepożądanych gazów oraz żelaza i manganu. Kolejny krok to filtracja pierwszego stopnia. Piasek kwarcowy zatrzymuje wytrącone wcześniej żelazo. Następnie przeprowadzamy filtrację drugiego stopnia, podczas której usuwamy mangan. Potem następuje dezynfekcja promieniami UV, które eliminują z wody niepożądane mikroorganizmy. Na każdym etapie uzdatniania woda jest badana w laboratorium, a jej jakość stale monitorowana.
Uzdatniona woda trafia do zbiornika wody czystej i za pomocą pomp jest rozprowadzana siecią wodociągową do domów.
100% wody wytwarzanej przez Gdańskie Wodociągi spełnia krajowe i unijne normy jakości
Priorytetem Gdańskich Wodociągów jest zapewnienie bezpieczeństwa wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i wiąże się to z ciągłym nadzorowaniem procesów na każdym etapie: ujmowania, wytwarzania i dystrybucji wody.
Kontrola jakości wody zaczyna się jeszcze przed systemem wodociągowym. Ochronie podlegają tereny wokół ujęć wody. Regularnymi badaniami objętych jest ponad 100 punktów ujmowania wody. W ciągu roku wykonujemy tysiące prób laboratoryjnych.
Gdański wodociąg zaopatrywany jest w wodę z 1 ujęcia powierzchniowego w Straszynie, 1 ujęcia drenażowego w Pręgowie oraz 8 ujęć głębinowych: Czarny Dwór, Lipce, Osowa, Zaspa Wodna, Dolina Radości, Zakoniczyn, Smęgorzyno. W ramach realizowanego ustawowo zbiorowego zaopatrzenia w wodę przedsiębiorstwo wyprodukowało w 2024 roku ponad 27 mln metrów sześciennych wody.
Skupienie uwagi na świeżości dostarczanej przez GdW wody stawia nas w opozycji do wody butelkowanej i daje dużą przewagę w kilku aspektach:
- jakości wody – gdańska woda jest świeża, zdrowa i bogata w minerały,
- oszczędności – picie wody z kranu jest ekonomiczne – za litr wody w butelce zapłacimy kilka złotych, zaś litr z kranu to niewiele ponad 1 grosz.
- ekologii – pijąc wodę z kranu ograniczamy produkcję opakowań – plastikowych czy szklanych butelek.
Pij świeżą H₂OGda prosto z kranu! To naturalnie najlepszy wybór!
W ubiegłym roku z okazji Światowego Dnia Wody na gdańskie tory wyjechał wodociągowy tramwaj promujący gdańską kranówkę. Niebieskimi wagonami będzie można podróżować kolejny rok.
(gz)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- Gdańskie Wodociągi S.A.

Komentarze (0)
Czytaj także
-
ZAKŁADY WODOCIĄGOWE PROMUJĄ SWOJĄ WODĘ
W Polsce od wielu lat panuje przeświadczenie, że woda z sieci wodociągowej jest złej jakości i nie nadaje się do bezpośrednio spożycia bez...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
www.laboratoria.xtech.plWoda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
-
-
-
-