Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2006-08-25 | Ostatnia aktualizacja: 2006-08-25
”Wodne etykiety” na żywności
”Wodne etykiety” na żywności
Aby wyprodukować 1 kalorię zawartą w żywności potrzeba 1 litr wody, dla 1 kg mięsa produkowanego w wielkich zakładach przetwórczych potrzeba aż 10 tys. litrów! Kilogram zboża wymaga od 500 do 4 tys. litrów w zależności odmiany. "To bardzo ważne, żeby zwiększyć świadomość społeczną, że do wyprodukowania żywności potrzebne jest dużo wody" - powiedział podczas swojego wykładu przewodniczący Sztokholmskiego Międzynarodowego Instytutu Wodnego (SIWI) Andres Barntell.
Etykiety miałyby zwrócić uwagę na żywność przy produkcji której zużywa się nadmierne ilości wody, przede wszystkim przez złe nawadnianie, na które wykorzystuje się 3 wszystkich zużywanych zasobów wody.
Oznaczanie żywności pod względem ilości wody potrzebnej do ich wyprodukowania poprawi gospodarkę wodną w rolnictwie. Gospodarstwa rolne zaczną szukać mniej wymagających pod względem wody odmian roślin. Ponadto zahamowany zostanie wzrost zużycia wody do nawadniania pól. Wg obecnych przewidywań do 2050 roku podwoi się ilość wody zużywanej do irygacji.
Komentarz:
Pomysł etykietowania żywności przypomina ideę oznaczania kosmetyków, przy opracowywaniu których, nie korzystano z eksperymentów na zwierzętach. Etykiety te uświadomiły sporej części społeczeństwa, że istnieje problem wykorzystywania zwierząt w badaniach nad nowymi kosmetykami. Wkrótce zobaczymy czy oznaczanie żywności odpowiednimi etykietami przyjmie się na świecie i będziemy kupować mniej „wodochłonną” żywność.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- Yahoo News
Komentarze (0)
Czytaj także
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
www.laboratoria.xtech.plWoda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
Miękka woda w domu
Zmiękczacz wody Aquaphor A800 – skuteczna ochrona przed kamieniem kotłowym i twardą wodą Twarda woda to problem, który dotyka coraz więcej...
-
-