
Naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow przekonują, że woda z kranu jest lepsza od tej w butelkach - bywa zdrowsza i jest dużo tańsza.
Każdą wodę w butelce nazywamy mineralną, tymczasem składy konkretnych wód znacznie się różnią. Woda mineralna to taka, którą wzbogacono o dodatkowe pierwiastki. Różni się od niej woda źródlana, pobierana ze studni głębinowych. Metoda jej uzyskiwania oraz skład często nie różnią się praktycznie niczym od kranówki. No, prawie niczym - bo za taką wodę trzeba dużo więcej zapłacić. Jak wskazują naukowcy, produkcja wody butelkowanej może być nawet 10 tys. razy droższa niż "kranówki". Cena uwzględnia bowiem rozmaite działania - wydobycie, dodanie minerałów, pakowanie i dystrybucję.
Naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow przekonują ponadto, że picie wody z kranu jest bardziej bezpieczne niż butelkowanej - ta pierwsza zawiera bowiem śladowe ilości chloru, który działa jak substancja konserwująca i zapobiega rozwojowi niektórych bakterii. „Jest zdecydowanie większa szansa na znalezienie czegoś szkodliwego dla zdrowia w wodzie butelkowanej niż tej z kran" - uważa Paul Younger z Uniwersytetu w Glasgow.
(rw)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- tvnmeteo.tvn24.pl

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Promag W z gwarancją dokładności, bez ograniczeń montażowych i spadków ciśnienia
Pierwszy i jedyny na rynku przepływomierz elektromagnetyczny z pomiarem niezależnym od profilu przepływu oraz miejsca montażu. Pomiar...
-
Jak napełnić układ centralnego smarowania?
W maszynach wymagających ciągłego smarowania, po zainstalowaniu układu smarowania konieczne jest właściwe napełnienie przewodów smarowych oraz...
-
-
-
-
-
Instalacje uzdatniania wody w przemyśle - najważniejsze technologie
www.automatyka.pl