Powrót do listy wiadomości Dodano: 2007-11-30  |  Ostatnia aktualizacja: 2007-11-30
Woda z odsolenia szkodliwa dla roślin uprawnych
Woda z odsolenia szkodliwa dla roślin uprawnych
Woda z odsolenia szkodliwa dla roślin uprawnych
Woda pochodząca z procesu odsalania może znacząco pogorszyć jakość roślin uprawnych z powodu małej zawartości składników mineralnych - twierdzą Izrealscy naukowcy. Problem dotyczy przede wszystkim pomidorów, bazylii i pewnych, wrażliwych na zmiany środowiska roślin kwiatowych.

Powszechnie uważa się niską zawartość składników mineralnych za zaletę wody uzyskanej poprzez odsalanie wody morskiej. Niestety ma to negatywny wpływ na rośliny. Na przykład niska zawartość wapnia powoduje zaburzenia fizjologiczne, natomiast braki magnezu ograniczają rozwój roślin.

Izraelscy naukowcy, w tym Jorge Tarchitzky ekspert z Ministerstwa Rolnictwa Izraelu, zaapelowali o wzbogacanie wody po odsoleniu, która ma być użyta do nawadniania, składnikami mineralnymi koniecznymi dla rozwoju roślin.

W 2006 roku w mieście Ashkelon uruchomiono największą na świecie instalację odsalania wody dostarczającą 100 mln m. sześc. wody rocznie. Połowa tej ilości wykorzystywana jest w rolnictwie do nawadniania upraw.

(pj)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
metimes.com
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także