
Wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej Frans Timmermans oraz Komisarz Karmenu Vella zaprezentowali nową treść dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Pojawiło się w niej 18 nowych parametrów kontrolnych. Ważnym elementem jest również obowiązkowa analiza i zarządzanie ryzykiem. Teraz dyrektywa trafi pod obrady Parlamentu Europejskiego.
Frans Timmermans zwrócił uwagę, że dyrektywa jest kolejnym krokiem KE w stronę bezpiecznego środowiska, po strategii dotyczącej plastiku. Kwestia rewizji dyrektywy została wywołana nie tylko poprzez postęp technologiczny, ale również przez pierwszą unijną inicjatywą obywatelską „Prawo do wody".
Komisarz Vella powiedział , że dobro obywateli to priorytet dla KE. Bezpieczna woda pitna to cel nadrzędny. Woda w UE utrzymuje najwyższe standardy na świecie. Komisarz zwrócił także uwagę na wpisany w dyrektywę dostęp do informacji online, ale też porady np. jak redukować zużycie wody. To efekt odpowiedzi na konsultacje wymagające więcej transparentności.
Podczas konferencji prasowej bardzo wiele emocji wzbudziła kwestia popularyzowania picia wody z kranu i serwowania jej w restauracjach. W niektórych krajach (część Hiszpanii, Francja) jest to obowiązkowe, w innych (Belgia), restauratorzy odmawiają tej usługi. Pojawiły się także głosy, że taka woda powinna być w każdej restauracji bezpłatna. Timmermans i Vella podkreślili, że wskazane jest popularyzowanie picia wody z kranu, budowanie do niej zaufania, redukowanie wykorzystania wody butelkowanej.
(mk)
Kategoria wiadomości:
Inne
- Źródło:
- igwp.org.pl

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Pijmy wodę z kranu!
– Woda z kranu jest smaczna i bezpieczna, a potwierdzają to certyfikaty – taką optymistyczną informacją rozpoczęła konferencję prasową Dorota...
-
Instalacje uzdatniania wody w przemyśle - najważniejsze technologie
www.automatyka.plCzystość wody jest pojęciem rozumianym na wiele sposobów. Dla osoby zażywającej kąpieli w jeziorze ważny będzie brak chemicznych...
-
-
-
-