
Anheuser-Busch InBev, największy browar na świecie, właściciel takich marek, jak m. in. Budweiser, Beck's czy Stella Artois, zapowiedział zmniejszenie zużycia wody o prawie 10% w ramach strategii przyjaznych dla środowiska działań na najbliższe pięć lat.
Firma w ciągu pięciu lat chce ograniczyć zużycie wody przy produkcji piwa o blisko 10% - z obecnych 3,5 hektolitra wody na 1 hektolitr piwa do 3,2 hektolitra. Browar może się już pochwalić pewnymi osiągnięciami w tym zakresie - w ramach strategii na lata 2009-2012 udało mu się zredukowac ilość wykorzystywanej wody aż o 18,6%. Do innych celów związanych z gospodarką wodną w nowym planie należy usprawnienie zarządzania zasobami wodnymi we wszystkich kluczowych dla firmy regionach uprawy jęczmienia, jak również poprawa sposobu monitorowania wody w fabrykach należących do browaru w Argentynie, Boliwii, Brazylii oraz Chinach.
Zaplanowane przez Anheuser-Busch InBev działania na rzecz ochrony środowiska naturalnego nie ograniczają się tylko do zarządzania zasobami wodnymi - obejmują one również m. in. zmniejszenie o 100 tys. ton materiałów używanych do pakowania, a także zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych i zużycia energii o 10% na jeden hektolitr wyprodukowanego piwa.
(rw)
Kategoria wiadomości:
Inne
- Źródło:
- edie.net

Komentarze (2)
Czytaj także
-
Uzdatnianie wody pitnej, a wody procesowej
Woda jest nieodłącznym elementem życia i działalności przemysłowej. Jednak ta pochodząca z naturalnych ujęć rzadko nadaje się do bezpośredniego...
-
Poprawa jakości wody w Szczecinie - Szczecińska oczyszczalnia "Pomorzany"
Europa jest wrażliwa na punkcie ochrony środowiska naturalnego, a „śmierdzący” problem Szczecina nieustannie nasilał się przez kilkadziesiąt lat....
-
-
-
Leko
Ale wzrośnie jego cena!
Wodarek
Chwalebne. Byle tylko nie spadła zawartość piwa w piwie :)