
Testowane właśnie w Wielkiej Brytanii "oszczędne" technologie nawożenia i irygacji mogą w przyszłości ograniczyć zużycie wody przy uprawie niektórych owoców nawet o 30%.
Ośrodek badawczy East Malling Research, który opracował technologię, testuje jej wersję próbną na jednej z gruntowych upraw truskawek. Efekty są zadowalające - oszczędności wody zużywanej przy irygacji kształtują się na poziomie 20%-30%.
Technologia korzysta ze specjalnych czujników, które mierzą poziom wilgotności podłoża. Informacja ta jest następnie przekazywana do operatora urządzeń irygacyjnych, który, w zależności od poziomu nawodnienia gruntu, ustawia intensywność i częstotliwość spryskiwaczy.
Badacze dokładnie monitorują skuteczność nowej metody, by przedstawić je właścicielom upraw. "Chcemy im pokazać, że ta technologia nie tylko pozwoli na oszczędność wody i kosztownego nawozu, ale jest również opłacalna i zgodna z zasadą zrównoważonego rozwoju" - tłumaczy dr Mark Else z East Malling Research.
(rw)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- edie.net

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Jony amonowe w wodzie pitnej
Czasami w wodzie pitnej można wykryć zanieczyszczenia, takie jak jony amonowe, co w pewnych okolicznościach może mieć szkodliwe konsekwencje....
-
Pompy membranowe – dobrze dobrane, zapewnią nam długą i bezobsługową pracę
Obecnie przy wielu procesach produkcyjnych, wykorzystuje się specyficzne ciecze – kwasy, zasady, różnego rodzaju roztwory, zawiesiny czy...
-
-
-
-
-