Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2006-03-10  |  Ostatnia aktualizacja: 2006-03-10
Przemysł spożywczy potrzebuje więcej urządzeń do uzdatniania wody
Przemysł spożywczy potrzebuje więcej urządzeń do uzdatniania wody
Przemysł spożywczy potrzebuje więcej urządzeń do uzdatniania wody
Europejscy producenci artykułów spożywczych i napojów będą inwestować w coraz lepsze technologie oczyszczania i uzdatniania wody – taki jest wniosek z najnowszego raportu Frost & Sullivan. Powodem modernizacji ma być dostosowywanie zakładów do unijnej dyrektywy Zintegrowane Zapobieganie i Ograniczanie Zanieczyszczeń (IPPC - Integrated Pollution Prevention and Control).

Wysokie i stałe wymagania co do jakości wody - stosowanej w procesie produkcji i procesach pomocniczych, będą motorem stabilnego zapotrzebowania na urządzenia do uzdatniania wody. Ponadto chęć zmniejszenia kosztów będzie skłaniała producentów do wykorzystania recyklu wody, zwłaszcza w procesach podgrzewania (produkcja przegrzanej pary wodnej), zraszania, chłodzenia i innych.

Przemysł spożywczy jest tym działem gospodarki, gdzie woda używana w procesie produkcji trafia później do konsumenta, a zatem wymagania co do jej jakości są bardzo wysokie. Woda ta musi spełniać co najmniej wymagania stawiane tej, która płynie do nas wodociągami. Jest to kolejna przesłanka dla producentów urządzeń do poprawy jakości wody, że mogą się w najbliższych latach spodziewać nowych zamówień. Ponieważ w Niemczech, Francji oraz Wielkiej Brytanii większość przedsiębiorstw wprowadziła już rozwiązania zgodne z IPPC, nowych zamówień dostawcy mogą się spodziewać przede wszystkim w krajach Południowej oraz Środkowowschodniej Europy.

Aby zdobyć klientów w czasach ostrej konkurencji cenowej producenci urządzeń do uzdatniania wody będą musieli w większym stopniu dostosowywać swoje rozwiązania dokładnie wg potrzeb przemysłu spożywczego. Producenci będą musieli być również w stanie na zasadzie outsourcingu zarządzać gospodarką wodną w przemyśle spożywczym. Ze względu na dużą złożoność rynku spożywczego (wiele produkowanych towarów w różnych miejscach Europy, a co za tym idzie różne wymagania jakościowe wody), potrzebne będzie dokładne rozeznanie w potrzebach lokalnych rynków. Struktura dostawców sprzętu do uzdatniania i oczyszczania wody dla rynku przetwórstwa i produkcji spożywczej jest bardzo rozdrobniona – tylko 18 % rynku maszyn i aparatury należy do dużych dostawców. Taka sytuacja jest dobrą okazją dla dużych firm, aby dzięki kompleksowej obsłudze klientów zdobyć nowe możliwości rozwoju.

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
Food Online
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także