
Zarząd Polskiej Fundacji Technik Bezwykopowych (PFTT), będącej członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Technologii Bezwykopowych (ISTT) z siedzibą w Londynie, rozstrzygnął konkurs na najlepsze prace magisterskie propagujące techniki bezwykopowe.
W bieżącej edycji konkursu zgłoszono jedynie dwie prace magisterskie i obie uzyskały uznanie komisji konkursowej złożonej z Zarządu PFTT oraz Prezesa Rady PFTT. Przyznano dwie równorzędne nagrody. Nagrodzone prace spełniły wszystkie wymagania zawarte w regulaminie konkursu.
Mgr inż. Ewelina Nadstawna została nagrodzona za pracę magisterską pt.: „Analiza metody PACP stosowanej w USA do oceny stanu technicznego przewodów kanalizacyjnych", której promotorem była dr inż. Emilia Kuliczkowska z Politechniki Świętokrzyskiej. W pracy dokonano analizy amerykańskiej metody (nieznanej w Polsce) do oceny stanu technicznego przewodów kanalizacyjnych, a następnie porównano z metodą zalecaną do stosowania w kraju. Praca ta wnosi istotny wkład w dziedzinę identyfikacji i oceny uszkodzeń obserwowanych w przewodach kanalizacyjnych.
Mgr inż. Małgorzata Kasperek otrzymała nagrodę za pracę magisterską pt.: „Innowacyjne instalacje geotermalne z projektem realizowanym bezwykopowo", której promotorem była dr inż. Agata Zwierzchowska z Politechniki Świętokrzyskiej. Praca ta propaguje techniki bezwykopowej budowy w branży instalacji geotermalnych, w której stosowane są one stosunkowo rzadko. Ponadto praca ta wnosi istotny wkład w upowszechnienie metody obliczania siły wciągania, uwzględniającej parametry geometryczne trajektorii przewiertu sterowanego, co do tej pory w Polsce było dość rzadko stosowane.
(gz)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- PFTT

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Mikrotunelowanie - bezwykopowa technologia budowy rurociągów.
Bezwykopowe technologie budowy rurociągów podziemnych są przewidziane do stosowania w miastach, gdzie umożliwiają budowę podziemnej sieci...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
www.laboratoria.xtech.plWoda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
-
-
-
-