Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2006-05-05 | Ostatnia aktualizacja: 2006-05-05
Bakteria-klej w naszej wodzie

Bakteria-klej w naszej wodzie
Bakteria C. crescentus żyje w rzekach, ciekach wodnych oraz przewodach wodnych, czyli ogólnie w środowisku wodnym. Jej obecność w wodzie jest neutralna dla człowieka, z tego względu jej właściwości naukowcy chcą wykorzystać do produkcji kleju wykorzystywanego m. in. w dentystyce i innych dziedzinach medycyny takich jak chirurgia, gdzie możnaby wyeliminować szwy.
Bakteria posiada cienką wić na końcu, której znajdują się cząsteczki polisacharydów (cukrów), które są źródłem właściwości adhezyjnych (klejących). Głównym problemem w produkcji nowego kleju jest sprawienie, aby nie przyklejał się on do powierzchni wnętrza maszyn produkcyjnych. Aby tego dokonać naukowcy jak dotąd próbowali stworzyć mutanty bakterii, co pozwoliło na wyizolowanie kleju na powierzchni szkła. Po zrobieniu eksperymentu niestety nie udało się tego kleju odzyskać z powierzchni szkła. Opracowanie kleju, który będzie nadawał się do masowego użytku wymagać będzie jeszcze wielu badań.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- ENN News

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Przechowywanie żywności z tradycją - przygotowanie terenu na piwniczkę ogrodową
Powrót do tradycyjnych metod przechowywania żywności to coraz częstszy wybór osób, które cenią smak domowych przetworów, warzyw z własnego ogródka...
-
Bakteria E. coli w wodzie - występowanie, objawy, zwalczanie
W wodzie przeznaczonej do spożycia istnieje ryzyko występowania mikroorganizmów zagrażających zdrowiu i życiu. Jednym z nich jest bakteria...
-
-
-
-