Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2006-05-24 | Ostatnia aktualizacja: 2006-05-24
Zdrowa woda z butelki?

Zdrowa woda z butelki?
Bar występujący w postaci łatwo rozpuszczalnych w wodzie związków i już w niewielkich stężeniach może być silnie toksyczny, prowadząc do zaburzeń sercowo – naczyniowych i układu nerwowego. Pierwiastek ten działa również hamująco na proces mineralizacji kości, w których jest łatwo odkładany. Z tego względu dopuszczalna wartość baru w wodzie przeznaczonej do picia wynosi 1 mg/l, podczas gdy w Kryniczance wartość ta wynosiła 0,9 mg/l, a w przypadku Piwniczanki było to już 1,3 mg/l.
Oprócz wymienionych już wód: Piwniczanka i Kryniczanka, badaniom poddano jeszcze wody mineralne: Arctic, Bio Active Aqua, Vita, Cisowianka, Jurajska, Kazimierska, Kinga Pienińska, Muszynianka, i Staropolanka 2000.
Do badań użyto wód zakupionych w dużych sieciach handlowych, w opakowaniach półtoralitrowych, w okresie ich pełnej przydatności do spożycia.
Jednym z kryteriów służących do oceny wody była zawartość podstawowych składników mających znaczenie dla ogólnej mineralizacji oraz wartości dietetycznej wód, tj. zawartości jonów wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz jonów wodorowęglanowych, siarczanowych, chlorkowych i fluorkowych. Oceniano również sposób oznakowania etykiety oraz zgodność składu mineralnego z zadeklarowanym na etykiecie.
W analizowanych wodach określano również obecność w nadmiernych stężeniach substancji niepożądanych i toksycznych (azotany i azotyny, amon, bar i żelazo), ozonu (pozostałość po procesach uzdatniania wody) oraz utlenialność (wskaźnik świadczący o zanieczyszczeniu wody związkami organicznymi i niektórymi związkami nieorganicznymi). Przeprowadzono też analizę mikrobiologiczną testowanych wód. Określano ogólną liczbę bakterii grupy coli typu kałowego, Pseudomonas aeruginosa, paciorkowców kałowych, bakterii redukujących siarczany oraz ogólną liczbę bakterii mezofilnych i psychrofilnych. Badania przeprowadzono bezpośrednio po otwarciu opakowań, a następnie po dwudniowym przechowywaniu.
Na koniec wody poddano badaniom organoleptycznym, sprawdzając ich cechy sensoryczne, tzn. wygląd, zapach i smak.
Wszystkie te kryteria wpłynęły na ocenę badanych wód z których aż 8 uzyskało ocenę bardzo dobrą:
Vita (4,93pkt)
Jurajska i Muszynianka (4,89 pkt)
Bio Active Aqua (4,88 pkt)
Cisowianka (4,85 pkt)
Staropolanka 2000 (4,70 pkt)
Arctic (4,65 pkt)
Kinga Pienińska (4,64pkt).
Dwie z badanych wód otrzymały notę dobrą:
Kazimierska (4,29 pkt) i Kryniczanka (3,75 pkt).
Piwniczanka (2,10 pkt) została zdyskwalifikowana w teście.
(aw)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- świat konsumenta

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Odwrócona osmoza: zasady i możliwości zastosowania
Odwrócona osmoza jest jednym z najczęściej stosowanych procesów membranowych w technologii uzdatniania wody. Sprawdza się przy...
-
Ścieki a środowisko: jak nowoczesna technologia chroni ekosystemy
W obliczu zaostrzających się regulacji unijnych oraz rosnącej presji na wdrażanie zasad zrównoważonego rozwoju, branża gospodarki ściekowej...
-
-
-
-
-
-