Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2007-04-13 | Ostatnia aktualizacja: 2007-04-13
Porowata ciecz
Porowata ciecz
W odróżnieniu od porowatych ciał stałych, jakie spotykamy na co dzień (pumeks, gąbka), w których ścianki tworzone są przez ciało stałe, w porowatej cieczy szkielet „gąbki” ma stanowić płyn. Porowata ciecz może stać się niezwykle cennym materiałem, gdyż jej właściwości łączyłyby w sobie najważniejsze cechy nowoczesnych superporowatych materiałów oraz cieczy.
Superporowate materiały, takie jak np. zeolity, wykorzystywane są między innymi jako magazyny wodoru, czy szkielety dla różnego rodzaju katalizatorów, wielokrotnie zwiększając aktywną chemicznie powierzchnię. Służą one również w procesach petrochemicznych. Autorem pomysłu porowatych cieczy jest doktor Stuart James z irlandzkiego Queen's University, który bada na modelach matematycznych możliwość wytworzenia tego typu porowatych materiałów.
Według dra James’a, porowata ciecz byłaby idealnym dopełnieniem wielu technologii, gdzie zastosowanie porowatych materiałów o charakterze stałym utrudnia i spowalnia reakcje chemiczne. W założeniach teoretycznych irlandzkiego naukowca w porowatej cieczy mogłoby zachodzić wiele reakcji, które w którymś momencie miałyby wspólny mianownik - dla jednych substratem byłby produkt innej reakcji itd. - a transport związków chemicznych byłby ułatwiony poprzez pory (puste przestrzenie) w cieczy.
Mimo, że porowata ciecz jest dopiero w fazie koncepcyjnej, dr Stuart James jest przekonany o przydatności nowego materiału i zapowiada intensywne badania nad jej syntezą.
(pj)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- onet.pl
Komentarze (1)
Czytaj także
-
Instalacje uzdatniania wody w przemyśle - najważniejsze technologie
www.automatyka.plCzystość wody jest pojęciem rozumianym na wiele sposobów. Dla osoby zażywającej kąpieli w jeziorze ważny będzie brak chemicznych...
-
Dom murowany czy z prefabrykatów?
Od wielu lat można zaobserwować, że na rynku nieruchomości coraz większym zainteresowaniem cieszą się domy. Większość osób zaczyna jednak ten...
-
-
-
-
-
gosia
bita śmietana?