
Podczas sesji otwierającej Światowy Tydzień Wody w Sztokholmie, światowi liderzy przekonywali, że aby zmniejszyć ilość wody używanej przy produkcji żywności, konieczne są inwestycje. Impreza, która odbyła się w w ostatnich dniach sierpnia, zgromadziła przedstawicieli międzynarodowych organizacji z ponad 100 krajów.
"Ponad 1/4 wody, jakiej używamy, przeznaczona jest na produkcję żywności, której nikt później nie je. Zarówno ta woda, jak miliardy dolarów wpakowane w produkcję i transport jedzenia, to dobra wyrzucone w błoto" - takie szokujące dane przedstawił Torgny Holmgren, dyrektor Sztokholmskiego MIędzynarodowego Instytutu Wodnego.
Jak zapobiec takiemu marnotrawstwu? Zdaniem José Graziano da Silvy, odpowiedzialnego za zarządzanie żywnością i rolnictwem w Organizacji Narodów Zjednoczonych, kluczem do oszczędności jest pomoc małym gospodarstwom rolnym."Liczby dowodzą, że rolnictwo to działalność pochłaniająca ogromne ilości wody. Ale oznacza to również, że właśnie tam leży klucz do korzystania z zasobów wodnych w sposób zrównoważony" - powiedział podczas Tygodnia Wody da Silva.
Oszczędności nie będą jednak możliwe bez inwestycji. "Na całym świecie blisko 2,6 mld małych gospodarstw i zakładów hoduje zwierzęta - to oni są głównymi dostawcami żywności na Ziemi. Jeśli chcemy, żeby produkowali zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju, chroniąc naturalne zasoby planety i wpływając na złagodzenie zmian klimatycznych, musimy im pomóc. Nie możemy oczekiwać, że poradzą sobie sami" - dodawał da Silva.
"Musimy zadbać o ekosystemy, od których uzależnione jest społeczeństwo. Oszczędzanie wody poprzez zmniejszenie jej strat, zwiększenie produktywności, uprawę roślin oraz wprowadzanie oczyszczonych ścieków do powtórnego obiegu - to kluczowe wyzwania dla nas wszystkich"- podsumowywał dyrektor generalny MIędzynarodowego Instytutu Zarządzania Zasobami Wodnymi, dr Colin Chartres.
(rw)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- edie.net

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Koszty ścieków — jaki system ścieków jest najbardziej ekonomiczny?
Rosnące ceny wody i coraz wyższe koszty odprowadzania ścieków skłaniają właścicieli działek do poszukiwania alternatywnych sposobów na...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
www.laboratoria.xtech.plWoda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
-
-
-
-