Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2006-06-09 | Ostatnia aktualizacja: 2006-06-09
Nowe technologie: schwytać mgłę

Nowe technologie: schwytać mgłę
Chrząszcz , który posłużył naukowcom jako model do stworzenia materiału przechwytującego wodę, żyje w jednym z najbardziej suchych miejsc na Ziemi, na pustyni Namib, na południowo-zachodnim wybrzeżu Afryki. Ze względu na bardzo rzadkie występowanie tam opadów, jedynym sposobem pozyskania wody jest pobieranie jej z tworzącej się rano drobniutkiej mgły, która przemieszcza się przez pustynię z prędkością niemal wichury zaledwie parę razy każdego miesiąca. Rankiem, kiedy gęsta mgła nadciąga znad Oceanu Atlantyckiego, owady te wspinają się na szczyty wydm, stają na głowie i wystawiają grzbiet w kierunku bryzy. Kropelki wody gromadzą się na wierzchołkach gładkich wypustek, po czym spływają do woskowatych, hydrofobowych rowków, usianych mniejszymi wypustkami, które kierują wodę do otworu gębowego owada.
W celu odtworzenia tego naturalnego i oryginalnego zarazem mechanizmu skraplającego, naukowcy z Massachusetts Institute of Technology w Cambridge, USA, stworzyli chropowatą, hydrofobową powłokę, na której woda zbiera się w postaci drobnych, prawie kulistych kropelek. Najpierw pofałdowali cienkie warstwy polimerowe na warstwie szklanej, w celu stworzenia mikrometrowych rozmiarów wzniesień i wgłębień. Następnie by zapobiec uwięzieniu wody we wgłębieniach, dodali do warstwy szklane nanocząstki, pokryte cząsteczkami odpychającymi wodę. Ostatecznie, aby uzyskać materiał wychwytujący, naukowcy wykorzystali kolejną cechę chrząszcza Stenocara – stworzyli przechwytujące wodę wypustki z naładowanymi polimerami, „które po prostu zasysają wodę z powietrza", tłumaczy Rubner. Polimery te mogą być nadrukowywane na inne powierzchnie, np. płótno, które rozłożone jak żagiel posłużyłoby do wychwytywania wody z porannej mgły. Wynalazek ten może okazać się pomocny w regionach nękanych suszą, może również znaleźć zastosowanie w precyzyjnych urządzeniach testowych do kontrolowanego przepływu wody, urządzeniach osuszających oraz do udoskonalenia metod destylacji wody.
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- ScienceNOW

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Legionella w wieżach chłodniczych
Legionella jest bakterią szczególnie niebezpieczną dla życia i zdrowia człowieka. Występuje ona w środowisku naturalnym, przez co stanowi dla nas...
-
Profesjonalna analiza wody - dlaczego jest ważna? Kto powinien zlecić?
www.laboratoria.xtech.plWoda ma nieodpowiedni smak lub zapach? A może pozostawia po sobie osady? Jeśli chcesz wiedzieć, z czego wynikają takie problemy, koniecznie...
-
-
-
-
-