Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2009-02-24 | Ostatnia aktualizacja: 2009-02-24
Wykorzystanie technologii Grundfos BioBooster w nawadnianiu roślin uprawnych

Wykorzystanie technologii Grundfos BioBooster w nawadnianiu roślin uprawnych
Badanie to jest częścią projektu EU SAFIR, prowadzonego w pięciu różnych miejscach m.in. w Bolonii.
Pojedynczy reaktor MBR przerabia częściowy strumień ścieków z lokalnej wsi z dzienną przepustowością na poziomie 10 m3. Wynikiem oczyszczania ścieków jest czysta woda, której poziom bakterii takich jak Escherichia coli, został zredukowany o 99,99%.
Prowadzone badania miały na celu pokazanie różnić i porównanie jakości pomidorów, przy nawadnianiu z różnych źródeł:
• oczyszczona woda przez Grundfos BioBooster MBR
• ścieki oczyszczone przez filtrację piaskiem i dezynfekcję UV
• woda z kranu
Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że pomidory nawodnione poprzez Grundfos BioBooster, mają największą wartość rynkową przypadającą na hektar sprzedanych warzyw. Adriano Battilani i Luca Sandei, naukowcy projektu SAFIR, przypisują ten fakt dużej koncentracji cukru w pomidorach, co jest spowodowane unikalnym procesem filtracji, w wyniku którego substancje odżywcze zatrzymywane są w wodzie.
Wpływ technologii Grundfos BioBooster’s MBR, jest nieoceniony, nie tylko ze względu na wzrost wartości rynkowej upraw, ale także możliwość ponownego wykorzysta wody.
(mm)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- grundfos.com

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Odwrócona osmoza: zasady i możliwości zastosowania
Odwrócona osmoza jest jednym z najczęściej stosowanych procesów membranowych w technologii uzdatniania wody. Sprawdza się przy...
-
Zwiększ bezpieczeństwo swojej firmy z AT Systems – nowoczesne rozwiązania...
Kradzieże, włamania czy akty wandalizmu, to tylko niektóre z realnych zagrożeń, z jakimi muszą mierzyć się właściciele wielu, różnych firm,...
-
-
-
-