Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2012-05-22  |  Ostatnia aktualizacja: 2012-05-22
Oczyszczanie wody za pomocą limonki i słońca? To możliwe
Oczyszczanie wody za pomocą limonki i słońca? To możliwe

Z badań uczonych Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa wynika, że wystawienie na słońce plastikowej butelki z wodą z dodatkiem soku z limonki umożliwia pozbycie się z niej wykrywalnego poziomu szkodliwych bakterii, m. in. pałeczek okrężnicy (popularnie zwanych E-coli). Jest to metoda skuteczniejsza i znacznie szybsza niż zwykła dezynfekcja solarna.


Ta ostatnia, znana pod nazwą sodis (Solar Water Disinfection Process) polega po prostu na tym, że 1- bądź 2-litrową plastykową butelkę PET napełnia się wodą i wystawia na słońce na czas od 6 do nawet 48 godzin (w zależności od nasłonecznienia). Tę metodę zaleca UNICEF. Ze względu a to, że jest równie skuteczna jak gotowanie, a przy tym nie wymaga użycia gazu bądź prądu, może być ona z powodzeniem stosowana tam, gdzie nie ma dostępu do źródeł energii. Problemem jest jednak stosunkowo długi czas potrzebny do przeprowadzenia tego typu dezynfekcji.

Rozwiązanie mogą przynieść badania przeprowadzone przez dr Kellogg Schwab oraz Alexandra Hardinga z Globalnego Programu Wodnego Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa. Zbadali oni, jak reagują znajdujące się w wodzie bakterie E. coli, mysie norowirusy (MNV) lub bakteriofagi MS2 po dodaniu do nich soku z limonki lub zawiesiny wapiennej i wystawieniu na słońce. Okazało się, że dezynfekcja solarna w połączeniu z niewielką ilością soku z limonki (30 mililitrów, czyli połowa owocu na 2 litry wody) przebiega szybciej – wystarczy 30 minut – i jest skuteczniejsza – w porównaniu do zwykłego sodis ilość E. coli i MS2 była niższa. Poziom nowowirusów nie zmniejszył się w istotny sposób.


„Wiele kultur praktykuje już dodawanie soku z cytrusów, co być może wskazuje, że dla potencjalnych użytkowników sodis podejście to będzie bardziej atrakcyjne niż inne dodatki, takie jak tlenek tytanu(IV) czy nadtlenek wodoru" – podsumowują naukowcy. „Powinno się jednak przeprowadzić kolejne badania, by ocenić wykorzystanie cytryn lub innych kwaśnych owoców, bo w określonych rejonach limonki mogą być trudne do zdobycia" - dodają.

(rw)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
kopalniawiedzy.pl
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także